VIDEO | Virgil Popescu: „Aş spune că va fi o iarnă foarte complicată. În niciun caz nu se va pune problema ca populaţia sau tot ce înseamnă clienţi protejaţi să nu aibă încălzire”

Publicat: 14/07/2022, 22:45
Actualizat: 14/07/2022, 22:48

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit, joi, la Digi24, despre declaraţia vicepremierului Kelemen Hunor, care susține că ne aşteaptă cea mai grea iarnă din ultimii 60 de ani. Oficialul este de părere că iarna de anul acesta va fi, mai degrabă, complicată, precizând că, în acest moment, depozitele de gaze naturale sunt la nivelul de 49% și estimează că ţinta de 80%, care trebuie atinsă până la data de 1 noiembrie, va fi depăşită.

„Este o iarnă, eu aş spune complicată. Când te gândeşti la o iarnă grea, te gândeşti la o iarnă cu temperaturi foarte scăzute, te gândeşti la altceva. Eu aş spune o iarnă foarte complicată, pentru că aici trebuie să evaluăm foarte multe scenarii – de la cel mai rău scenariu în care se întrerup toate fluxurile de gaze din Federaţia Rusă către Europa, până la scenariul optimist sau, să zicem, normal, care ar trebui să fie, în care nu se întâmplă absolut nimic cu fluxurile de gaze, în care e o iarnă ca oricare alta şi lucrurile  merg absolut normal.

În cazul unui scenariu pesimist, cel mai rău scenariu, avem pregătite toate scenariile la nivelul ministerului, la nivelul Guvernului, cu ANRE-ul, cu Transelectrica, cu Transgazul”, a precizat Virgil Popescu.

Virgil Popescu a afirmat că, în acest moment, România caută soluţii pentru a înlocui gazul rusesc, care să suplinească cantitatea de gaze de care are nevoie țara noastră.

„De asta mergem în diverse discuţii bilaterale, în diverse ţări producătoare de gaze naturale, pentru a suplini cantitatea de gaze de care are nevoie România, pentru a înlocui gazul rusesc. România, din punctul acesta de vedere, se află într-o poziţie mult mai bună decât majoritatea statelor europene. Importul de gaze naturale, necesar pentru a trece o perioadă de iarnă întreagă, ar fi undeva de un miliard jumate, două miliarde.

Jumătate de iarnă a trecut, pentru că vorbim şi de ianuarie – martie, iarna care s-a terminat. Avem posibilitatea să facem acest lucru. Black Sea Oil & Gas a început producţia din Marea Neagră. Avem deja un surplus din producţia internă, avem posibilitatea să facem acest lucru”, a afirmat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a precizat că România a depăşit gradul de umplere al depozitelor de gaze, angajat în faţa Comisiei Europene, iar ţinta de 80% va fi atinsă indiferent dacă intră sau nu gaz rusesc.

„Astăzi, avem un miliard 493 de milioane de metri cubi de gaze naturale, dintr-un total de capacitate de trei miliarde. Avem 3 miliarde, aproape 1 miliard jumate, 49%, aproape jumătate. Există recomandarea de 80%. Nu vă uitaţi după structura gradului de umplere în alte state. România are un alt tip de producţie, are producţia de gaze naturale, care e constantă, vă pot spune că a crescut faţă de luna trecută, la aproape 24 de milioane de metri cubi zilnic, în momentul de faţă, iar noi, la 1 august, în faţa Comisiei Europene, ne-am angajat, pe gradul de umplere, că vom avea 46%.

Noi avem deja, acum, aproape 49%. La data de 1 septembrie, că vom avea 57%, la data de 1 octombrie, că vom avea 68% şi 1 noiembrie, 80%. Este un grafic de umplere. Eu estimez că vom depăşi, vom ajunge la acest 80% şi, probabil, că vom şi reuşi să depăşim acel grad de 80%. Şi să nu uităm că iarna trecută, e adevărat a fost o iarnă OK, şi am avut două miliarde 400, adică am avut 80%.

Avem luat în calcul inclusiv scenariul de întrerupere a gazului rusesc şi ne vom atinge ţinta de 80%, fie dacă intră fluxul de gaz rusesc, fie dacă nu intră fluxul de gaz”, a explicat Virgil Popescu.

De asemenea, oficialul a declarat că nu se pun problema, chiar și în cele mai sumbre scenarii, ca populaţia României să nu aibă acces la încălzire în această iarnă.

„În niciun caz nu se va pune problema, în niciunul din scenarii, ca populaţia sau clienţii protejaţi, cum le spunem noi, producţia de energie termică şi energie electrică, producţia critică de energie electrică, spitale, grădiniţe sau tot ce înseamnă clienţi protejaţi, să nu aibă acces la gaze, să nu aibă încălzire. Deci producţia României, plus depozite, asigură mai mult decât lucru”, a menționat Virgil Popescu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Emmanuel Macron a vizitat Satul Olimpic înainte de Jocurile de la Paris 2024